08 Σεπτεμβρίου

" Ηρακλής μαινόμενος" του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο

Ο " Ηρακλής μαινόμενος" είναι τραγωδία η οποία γράφτηκε από τον Ευριπίδη και παίχτηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 424 π.Χ.
Πρόκειται από τα λιγότερο γνωστά και προβεβλημένα έργα του μεγάλου τραγωδού, το κείμενο του οποίου παρουσιάζεται φέτος για δεύτερη μόλις φορά από το Εθνικό θέατρο.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Ηρακλής, κατεβαίνοντας στον Κάτω Κόσμο για να βρει τον φοβερό φύλακα της εισόδου του, Κέρβερο, ανακαλύπτει ότι ο παράνομος ηγεμών της Θήβας, Λύκος, έχει καταδικάσει σε θάνατο την οικογένεια του. Ο ήρωας τον σκοτώνει αλλά θολωμένος από μια εξ Ήρας ορμώμενης μανία φονεύει την σύζυγό του Μεγάρα και τα παιδιά του. Όταν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κακού που προκάλεσε μέσα στην τρέλα του, θα οδηγηθεί στην απελπισία και στην συντριβή. Τέλος, προβαίνει σε εξιλαστήρια θησία, ενώ ο Θησέας υπόσχεται καθαρμό της Αττικής αυτής γης.
Το εκπληκτικό κείμενο, σε συνδυασμό με την τραγικότητα της ιστορίας καθιστούν αυτό το έργο συγκλονιστικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Η σκηνοθεσία έχει γίνει από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και οι παραστάσεις ξεκίνησαν από τις 5/8 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.Για όσους θέλουν να απολαύσουν αυτή την παράσταση εντός των τειχών ακολουθεί το πρόγραμμα των τελευταίων παραστάσεων.
9/9 Αττικό Άλσος
11/9 Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο
14/9 Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους
16/9 Αιγάλεω, Θέατρο «Αλέξης Μινωτής»
18/9 Γαλάτσι, Άλσος Βεϊκου
22/9 Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ
25/9 Νέα Σμύρνη, Άλσος Νέας Σμύρνης



Written by Jo-Ni