22 Σεπτεμβρίου

Κάπτεν Χάρλοκ:Ο ρομαντικός πειρατής του διαστήματος


Ο Κάπτεν Χάρλοκ είναι ένας ρομάντικος ήρωας,ένας πειράτης του διαστήματος που μάχεται για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που βασανίζουν τη γη.Όπως ο ίδιος λέει,δε μάχεται για χάρη κανενός,μόνο για κάτι βαθύ μες τη καρδιά του(fight for no one's sake...only for something deep in heart).
Είναι ευγενικός,ολιγόλογος αλλά παράλληλα επαναστατικός,χωρίς φόβο για τη ζωή του.Μάλιστα τον έχουμε δει να φοράει πολλές φορές ρούχα με το νούμερο 42 τυπωμένο,το οποίο στην ιαπωνική κουλτούρα σχετίζεται με το θάνατο!(Τα νούμερα αν τα προφέρουμε ξεχωριστά 'four two' ακούγονται σαν τις λέξεις 'shi ni' που σημαίνουν-τί άλλο;-ΘΑΝΑΤΟΣ)
Ο χαρακτήρας του Χάρλοκ πρωτοεμφανίστηκε το 1953 στο Adventures of a Honeybee αλλά έγινε ευρέως γνωστός με το ντεμπούτο του σαν πρωταγωνιστής πλέον το 1978 στο'Space Pirate Captain Harlock'.


Υπόθεση
Ο Ματσουμότο,δημιουργός του πειράτη με τη χαρακτηριστική ουλή στο πρόσωπο,μας παρουσιάζει ένα μέλλον όπου η Γη έχει επιτύχει ένα τεράστιο υπερσύγχρονο πολιτισμό που όμως αργά και σταθερά υποκύπτει στη απόγνωση η οποία οφείλεται στην ήττα και στην υποταγή σε ξένο εισβολέα.Ο Χάρλοκ εξεγείρεται στη γενική αυτή απάθεια,αρνείται την ήττα και φτιάχνει ένα πλήρωμα εκτός νόμου με το οποίο τολμάει συνεχώς εισβολές κατά των καταπιεστών της Γης. Όλα αυτά πάντα μέσα από την Αρκάντια,το γνωστό διαστημικό του πλοίο με σήμα του τη νεκροκεφαλή.

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες της σειράς είναι:


Tochirō Ōyama:Παλιός φίλος του Χάρλοκ,αρχιτέκτων και αυτός που έφτιαξε το Αρκάντια.Πέθανε από μία αρρώστια πολύ πριν τα γεγονότα της σειράς αλλά πάντα εμφανίζεται μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου ως η ψυχή τους.




Melody:Είναι μία θηλυκή εξωγήινη αρπίστρια,σύμβουλος του Χάρλοκ η οποία υπηρετεί την Αρκάντια ως πηγή του ηθικού.Το προσωπό της δεν έχει στόμα και τα μαλλιά της είναι πολύ μακρυά και μωβ.Κατα τη διάρκεια της βίας και των επιδρομών παίζει την άρπα της για να φέρει την ηρεμία στο πλήρωμα καθώς επιβιβάζονται.



Emeraldas:Μία ακόμα πειρατής του διαστήματος σαν τον Χάρλοκ.Έχει μια ουλή κάτω από το αριστερό της μάτι.




Mitsuru Kiruda: Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γης,ορκισμένος εχθρός του  Χάρλοκ ο οποίος κάνει τα πάντα για να τον εξοντώσει.




Ο Κάπτεν Χάρλοκ είναι μέχρι και σήμερα αξιοσημείωτα δημοφιλής.Το 1979 κέρδισε το πρώτο βραβείο Anime Grand Prix για τον καλύτερο χαρακτήρα και από τότε αρκετοί δημιουργοί manga έχουν εμπνευστεί από τον ήρωα του Ματσουμότο.
Στην Ελλάδα βγήκε γύρω στα μέσα του 80 και Φωνές δάνειζαν οι Χάρης Σώζος (Χάρλοκ), Σπύρος Μπιπίλας (διάφοροι), Κώστας Σκώκος (ο αφηγητής της Φρουτοπίας) κ.α.



  • Space Pirate Captain Harlock(1978)
  • Arcadia of my Youth(1982)
  • Harlock Saga(1990's)
  • Endless Odyssey(2002)