03 Οκτωβρίου

Παρουσίαση βιβλίου:ΤΗΛΕΜΑΧΕΙΑ στο ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ(του Δημήτρη Παπαδημητρίου)


Ονειρικά ταξίδια,μετεμψυχώσεις,περιηγήσεις συνειδήσεων.μυστικιστικές δυνάμεις.Όλα αυτά θα τα βρει κανείς στο βιβλίο επιστημονικής 
φαντασίας του συγγραφέα Δημήτρη Παπαδημητρίου.
(Συνέντευξη στην Da NooL)

Δημήτρη,πες μας λίγα λόγια για την ΤΗΛΕΜΑΧΕΙΑ στο ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ.

Νομίζω ότι είναι προτιμότερο να αποθέσω αυτούσια τη σύντομη παρουσίαση, που έγραψα και διατίθεται στο site του εκδοτικού οίκου «Ακακία» 

"Η Τηλεμάχεια στο χωροχρόνο αποτελεί ένα μυθιστόρημα φαντασίας, που αφορά ονειρικά ταξίδια μέσα στο χρόνο και την περίεργη σύνδεσή τους με την πραγματικότητα. Ο κεντρικός χαρακτήρας Τηλέμαχος Ανδρόνικος είναι ένας μικροαστός 33 ετών, υπέρβαρος, που δουλεύει ως τραπεζικός υπάλληλος. Μόλις πληροφορείται ότι πάσχει από καρκίνο και έχει μόνο έξι μήνες ζωής, αποξενώνεται και βρίσκει διέξοδο στον περίπλοκο μηχανισμό των ονείρων. Βιώνει ονειρικές μετενσαρκώσεις σε προκατακλυσμιαίες εποχές, στην αρχαία Ελλάδα, την Άλωση της Κωνσταντινούπολης , την πολιορκία του Μεσολογγίου, τη γαλλική επανάσταση, το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ακόμα και σε άλλες διαστάσεις. Κοινός άξονας των περιπλανήσεών του είναι ένας σκοτεινός βάλτος, που μοιάζει να αποτελεί μια κακόβουλη έμψυχη οντότητα, και ένας μαυροντυμένος άντρας με εξωγήινες μυστικιστικές δυνάμεις , που τον καταδιώκει στο πέρασμα των αιώνων. Σύντομα η πραγματικότητα αρχίζει να συγχέεται με τις περιηγήσεις της συνείδησής του κατά τη διάρκεια του ύπνου, βάζοντας σε δοκιμασία τη διατήρηση των λογικών του. Το μοναδικό πρόσωπο που φαίνεται να τον πιστεύει είναι μια άγνωστη, μυστηριώδη, όμορφη γυναίκα, η οποία γνωρίζει πολύ περισσότερα από όσο δείχνει. Σε κάθε του μετεμψύχωση αποκτάει εντελώς διαφορετικές εμπειρίες, που μοιάζουν πλήρως ασύνδετες μεταξύ τους, αλλά όλες μαζί αποτελούν το κλειδί, που στο τέλος θα ξεκλειδώσει τη μεγάλη αλήθεια"


Ποιά ήταν η πηγή έμπνευσης για το πρώτο σου αυτό βιβλίο;

Η κεντρική ιδέα – πηγή έμπνευσης του βιβλίου βασίζεται στην βασική αρχή που αναγράφεται στα Ερμητικά κείμενα ότι το Σύμπαν είναι νοητικό, και συμπεριλαμβάνεται στις New Age αντιλήψεις.Φυσικά αυτό είναι κάτι πολύ σύνθετο και μόνο μερικές φράσεις μπορώ να παραθέσω σε μία διαδικτυακή συνέντευξη.Πολύ περιεκτικά και σύντομα (με μία διακινδυνευμένη υπεραπλούστευση, λόγω οικονομίας χρόνου) αυτό που αναγνωρίζουμε ως πραγματικότητα είναι περισσότερο μία κατάσταση του μυαλού μας, μία εσωτερική διεργασία του εγκεφάλου μας, και όχι απλά μια εξωτερική κατάσταση, στην οποία αντιδρούμε παθητικά. Είμαστε περισσότερο συνδημιουργοί του εξωτερικού κόσμου, παρά ανυπεράσπιστα θύματα. Με τις σκέψεις μας έχουμε άμεση επίδραση στο περιβάλλον μας, στους άλλους ανθρώπους και στο ίδιο μας το σώμα.Για την επίδραση των σκέψεων μας στο ίδιο μας το σώμα, νομίζω ήδη έχει αρχίσει μία διαφορετική αντιμετώπιση από την επιστημονική κοινότητα. Σε αυτήν την άποψη βασίζονται τα φαινόμενα placebo ( χορήγηση μη πραγματικών φαρμάκων σε ασθενείς, οι οποίοι αυτοθεραπεύονται) και nocebo (πρόκληση συμπτωμάτων μίας ασθένειας εξαιτίας της ισχυρής πεποίθησης ότι διαθέτει αυτή την ασθένεια). Όλα μας τα κύτταρα παίρνουν απευθείας σήμα από τις σκέψεις μας.


Ακόμα και στις σύγχρονες κβαντικές θεωρίες ο παρατηρητής διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο, σε αντίθεση με τα παλιότερα μοντέλα σκέψης, που κυριαρχούνταν από μία μηχανιστική αντίληψη , ότι σύμπαν λειτουργεί ως ένα τεράστιο κοσμικό ρολόι.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε συναίσθηση της βαρύτητας των σκέψεών μας, και συνήθως επιβαρυνόμαστε σχεδόν όλοι μας από μία αδιάλειπτη εσωτερική νοητική φασαρία αρνητικών κυρίως σκέψεων ( και νοητικών ιών) του κατασκευασμένου, στο μεγαλύτερο μέρος του, εγώ μας. Αυτή η νοητική φασαρία σε συνδυασμό με σύνολο αρνητικών σκέψεων (που πηγάζουν και από το συνειδητό και ασυνείδητο μας) ίσως αποτελεί και το κυριότερο πρόβλημα.
Πρέπει να διευκρινίσω ότι το μυθιστόρημα έχει ως πρωταρχικό σκοπό την ψυχαγωγία, είναι ξεκούραστο έχει πολλές εναλλαγές σκηνών με πέρασμα σε όλη την ιστορία της Ελλάδας, και οι παραπάνω ιδέες , μόνο υπονοούνται σε ελάχιστα σημεία με αλληγορικό τρόπο και δεν κουράζουν καθόλου τον αναγνώστη. ( Οπότε όσοι θεωρούν τις παραπάνω ιδέες κάπως κουραστικές δεν χρειάζονται να τρομάζουν, αφού η ιστορία, θυμίζει περισσότερο ταινία φαντασίας με σκηνές γρήγορης δράσης και διαθέτει αρκετό χιούμορ).
Στην ουσία στην ιστορία του βιβλίου ο πρωταγωνιστής αποξενώνεται από την πραγματικότητα και ζει σε ένα δικό ονειρικό κόσμο, που μοιάζει περισσότερο αληθινός από οτιδήποτε άλλο , σε μία προσπάθεια συμβολισμού της ιδέας ότι οι εξωτερικές καταστάσεις είναι περισσότερο θέμα εσωτερικής διεργασίας, (όπως άλλωστε υποστηρίζει και μία βασική βουδιστική αρχή « είσαι αυτό που σκέφτεσαι» ).


Συνήθως στις παρθενικές δημιουργίες του ο καλλιτέχνης βάζει κάποια στοιχεία του εαυτού του,είτε αυτό γίνεται υποσυνείδητα είτε όχι. Εντοπίζεις πουθενά τον Δημήτρη μέσα στο βιβλίο; Στον χαρακτήρα του Τηλέμαχου, του ήρωά σου ίσως;

Δημήτρης Παπαδημητρίου
Ώστε είμαι λοιπόν στερεότυπο και εγώ, αφού ο κεντρικός χαρακτήρας θυμίζει τον εαυτό μου σε παλιότερο στάδιο της ζωής μου, στο οποίο ήμουν ιδιαίτερα αρνητικός και έρμαιο των αδιάλειπτων αρνητικών μου σκέψεων, όπως οι περισσότεροι άλλωστε . Όμως θέλω να πιστεύω ότι πλέον προσεγγίζω με σταθερά αργά βήματα μία πιο θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων και ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει και σε μεγαλύτερο βαθμό από εμένα μάλιστα.

Ποιο μήνυμα θες να αφήσεις στον αναγνώστη διαβάζοντας το βιβλίο σου;

Το κεντρικό μήνυμα, που θέλω να δώσω είναι ότι η επιλογή των σκέψεών μας είναι ιδιαίτερα σημαντική, και πρέπει να καταβάλλουμε καθημερινή συνειδητή προσπάθεια, ώστε να είμαστε κυρίαρχοι των σκέψεων μας.


Ποιο είναι το επόμενο βήμα σου;

Ήδη βρίσκομαι στη μέση του επόμενου βιβλίου μου , το οποίο ελπίζω να ολοκληρώσω στους επόμενους μήνες και να το εκδώσω και αυτό από τις εκδόσεις «Ακακία».


Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πεις στους αναγνώστες του ONCE UPON An ART ή γενικότερα;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και από το site σου τις εκδόσεις «Ακακία», και τον αδερφικό μου φίλο Δημήτρη Παπαλέξη, που βρίσκεται στην ξενιτιά, για τις πολύτιμες πληροφορίες του σε τεχνικές διαλογισμού και new age ιδεών, και τέλος εσένα για αυτήν τη συνέντευξη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που βοηθάς νέους συγγραφείς και νέους καλλιτέχνες.

Ευχαριστούμε πολύ Δημήτρη για την συνέντευξη..Καλή επιτυχία..Σου ευχόμαστε τα καλύτερα..





Το βιβλίο ΤΗΛΕΜΑΧΕΙΑ στο ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "ΑΚΑΚΙΑ"