16 Σεπτεμβρίου

Η πιο αναγνωρίσιμη φωτογραφία στην ιστορία του περιοδικού τύπου


Αποτελεί ίσως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωτογραφίες που έχουν αποτυπωθεί σε εξώφυλλο περιοδικού. Πρόκειται για την φωτογραφία με τίτλο "The Afghan Girl" και δεν πρόκειται άλλη από την Sharbat Gula, ένα κορίτσι, περίπου 12 ετών, που ζούσε ως πρόσφυγας στο Πακιστάν κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής κατοχής του Πακιστάν.


Ο δημοσιογράφος Steve McCurry ήταν ο άνθρωπος που την απαθανάτισε γύρω στο 1984, ενώ η αναγνωρισιμότητά της προέκυψε όταν η φωτογραφία εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του γνωστού περιοδικού National Geographic το 1985.

Η Gula,η οποία ορφάνεψε κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Σοβιετικής ένωσης, κατέφυγε ως πρόσφυγας στο στρατόπεδο προσφύγων Nasir Bagh. Μέχρι και το 2002 κανείς δεν γνώριζε την πραγματική ταυτότητα του κοριτσιού στη φωτογραφία, η οποία εν τω μεταξύ είχε παντρευτεί και αποκτήσει τρεις κόρες.
Τελικά ύστερα από έρευνα μιας ομάδας από το National Geographic εντοπίστηκαν τα ίχνη της σε μια απομονωμένη περιοχή του Αφγανιστάν. Πολλές γυναίκες εμφανίστηκαν στη θέση της, όμως με τη χρήση της βιομετρικής τεχνολογίας, μετρήθηκε η ίριδα του ματιού της η οποία ταίριαζε απόλυτα με αυτή της φωτογραφίας.
Προς τιμήν της, το National Geographic ίδρυσε το 2008 το φιλανθρωπικό ΄Ιδρυμα " Κορίτσια του Αφγανιστάν" που στόχο είχε την εκπαίδευση των Αφγανών κοριτσιών και γυναικών. Αργότερα, το ίδρυμα διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και αγόρια και έτσι μετονομάστηκε σε Ίδρυμα "Παιδιά του Αφγανιστάν".

Για όσους έχουν απορία πώς μπορεί να είναι σήμερα το κορίτσι με τα διαπεραστικά, έντονα, καταπράσινα μάτια δεν έχει παρα να ρίξει μια ματιά στην παρακάτω φωτογραφία. Μπορεί οι δυσκολίες και οι κακουχίες να έχουν αλλοιώσει τη μορφή, το βλέμμα όμως παραμένει το ίδιο έντονο όπως ακριβώς πριν 27 χρόνια.