16 Ιουνίου

Συνέντευξη ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ:"Το διαδίκτυο βοηθάει αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά τις live εμφανίσεις!"


Πραγματικά χαίρομαι πάρα πολύ γιατι μέσα σ'αυτο το χάος που επικρατεί στη χώρα μας ακόμα ξεπηδούν νέες ελπίδες,νέα μυαλά,νέοι καλλιτέχνες..Μέσα σε αυτούς είναι και οι"ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ",ένα ολοκαίνουριο συγκρότημα από την πόλη του Βόλου..Τους κάναμε μερικές ερωτήσεις για να τους γνωρίσουμε...Enjoy!!


(Απαντούν οι Βαγγέλης Σφυρής και Ιάσων Τουφεξής)

Ο.U.A.A.: Πολύ φρέσκο το γκρουπάκι σας ε;Μετράτε περίπου ένα μήνα ζωής.Σωστά;Ποιοί είναι λοιπόν οι ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ και πως προέκυψε το όνομα;
Ι.Τ. Καταρχην να σας ευχαριστησουμε που μας βαζετε στην ομορφη διαδικτυακη σας παρεα πραγματικα ειναι πολυ ομορφο που δινετε βημα στην τεχνη και ευχομαστε οτι καλυτερο σε αυτο που κανετε!!
Το λοιπον οι ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ειναι ενα σχημα που δημιουργηθηκε αρχες Μαιου του 2012.Η καταγωγη και η εδρα μας ειναι στον ομορφο Βολο, με εξαιρεση τον Βαγγελη(φωνη) που ειναι απο Θεσσαλονικη και σπουδαζει εδω..Ειμαστε φρεσκοι στο χωρο,βεβαια ο καθενας ξεχωριστα εχει κανει πολλα και διαφορα μουσικα βηματα μεσα στα προηγουμενα χρονια.Αυτο το σχημα φτιαχτηκε βασικα για καποιους λογους πολυ σημαντικους για εμας σε οτι εχει να κανει με τα πιστευω μας...!! Ο πρωτος ειναι η αναγκη για καλη μουσικη,ελευθερη δημιουργια,ευχαριστη συμπορευση και καλη και αληθινη παρεα και ο δευτερος να προσπαθησουμε να φερουμε καινουργιες μουσικες εμπειριες στα χερια μας και στα μυαλα μας..
Θελω να πω δηλαδη οτι βασικος μας στοχος ειναι να πειραματιστουμε κυριως με τους εαυτους μας!!

Οι ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ειναι οι εξης:
Βαγγελης Σφυρης - κιθαρα φωνη
Ιασων Τουφεξης - ηλ.βιολι κιθαρες φωνητικα
Νικος Bαιου - ακουστικο μπασο και ηλ.αταστο μπασο
Μιχαλης Kωνσταντινιδης - πιανο προγραμματισμοι λουπες

Τωρα,οσο για το ονομα ειναι λιγο περιεργη ιστορια :εψαχνα αρκετο καιρο για κατι που να μας εκφραζει σε αυτο που θελουμε να κανουμε ωσπου μια βραδια μια φιλη,η Μαρια(να ειναι καλα-γέλια-) λεγοντας της το πονο μου οτι δεν καταληγω πουθενα,μου εδωσε την ιδεα του ονοματος και κατευθειαν λεω "εδω ειμαστε"...Ετσι το προτεινα μετα και στα παιδια,τους αρεσε και το κρατησαμε!!! 

Ο.U.A.A.: Ποιοί μουσικοί ήχοι σας αντιπροσωπεύουν περισσότερο;Έχετε επιρροές από κάποια άλλα γκρουπ; Έχετε εννοώ κάποια μουσικά πρότυπα;
Β.Σ.Οι ήχοι που μας αντιπροσωπεύουν είναι ενας συνδυασμος ροκ και εντεχνο συγκλινοντας περισσοτερο στα ακουστικα κομματι... Ο ήχος είναι πειραματικος εναλλασοντας τον απο ακουστικο σε σκληρο ηλεκτρικο με προγραμματισμους ( λουπες ) σε συγκεκριμενα κομματια...Επιρροες: Παυλίδης & Β-movies, Θ. Παπακωνσταντινου, Γιαννης Αγγελακας και οτιδηποτε εχει να προσφερει κατι καλο στη μουσικη του ειδους μας.

Ι.Τ. Κοιτα να δεις,ολοι πανω κατω εχουμε κοινα ακουσματα μας
αρεσει το ελληνοφωνο ροκ τις δεκαετιας 80 και 90 π.χ ΤΡΥΠΕΣ,ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ Π.ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ και πολλα αλλα.Επισης το ξενο ροκ δεκατιας 70 και 80 ας πουμε στο Μιχαλη το πιανιστα του αρεσουν και οι πιο ηλεκτρονικες μουσικες στο Νικολα τον μπασιστα του αρεσει ποιο πολυ η free jazz μουσικη,και γενικα οτιδηποτε τεχνικο... Φυσικα μας αρεσει παρα πολυ επισης και αυτο που ονομαζουμε(εντεχνο) αν και δεν μου αρεσει αυτη η ταμπελα το λεω για να γινω απλα κατανοητος...!! 


O.U.A.A.: Πώς βλέπετε την κατάσταση στην Ελληνική σκηνή σήμερα? Τι γίνεται με τη μουσική βιομηχανία?Πόσο δύσκολο είναι για ένα συγκρότημα να στερεωθεί στο χώρο αυτό ειδικά όταν η βάση του είναι στην επαρχία,όπως το δικό σας
Ι.Τ. Η κατασταση ειναι ασχημη δυστυχως αλλα ελπιζουμε και θα ελπιζουμε στα ονειρα μας και στο καλυτερο.Υπαρχουν και θα υπαρχουν ανθρωποι με φλογα μεσα τους.Αν παψει αυτο παει να πει οτι κατι βρωμαει στην δουλεια!!Οι δισκογραφικες εταιρειες ουτως η αλλως απο μονες τους το ετοιμασανε ολο αυτο το χαλι στο να μην υπαρχει μουσικη στα ραφια των δισκοπωλειων,για οσο θα υπαρχουν ακομα και αυτα δηλαδη...Μεσα σε λιγα χρονια εχουν καταφερει καποια λαμογια να ευτελιζουν την τεχνη δινοντας την ως δωρο στις φυλλαδες των εφημεριδων και σε περιοδικα χαμηλου επιπεδου καπηλευοντας ψυχες,συνειδησεις και μακαριτες.Στις μερες μας επιβιωνουν και μπορουν να βγαλουν κατι προς το κοσμο οσοι κανουν δικες τους παραγωγες και σιγουρα καπως ετσι και εμεις θα κινηθουμε καποια στιγμη..Οτι εχει να κανει με την επαρχια πιστευω οτι μπορει να μην ειναι ευκολο γιατι ολο το κολπο παιζει μονο στην Αθηνα,πλεον ουτε καν θεσσαλονικη,αλλα να σου πω την αληθεια προτιμω να ταξιδεψει πιο δυσκολα το πραγμα παρα να παω στα ευκολα και να φιλαω κατουρημενες ποδιες.Δεν θα το εκανα ποτε.

O.U.A.A.: Κατά πόσο θεωρείτε ότι το διαδίκτυο μπορεί να συμβάλλει στο να γίνει ένα συγκρότημα πιο γνωστό ακόμα κι εκτός συνόρων?
Ι.Τ.Κατα πολυ..!!!Πιστευω γενικα οτι μονο αυτο εμεινε για να ακουστεις να εκφραστεις και να ακουσει ο κοσμος τον κοπο σου,σε ολα τα αλλα πεφτει και μια σχετικη λογοκρισια.Εδω στην Ελλαδα καποιο εχουν βαλθει να αποχαυνωσουν το νεο και γενικα τον Ελληνα καθε ηλικιας με καθε λογης μουσικα σκουπιδια και απο ραδιοφωνο και απο τηλεοραση.Βλεπεις,ετσι παραγεται ο πολιτισμος...
Β.Σ.Το διαδίκτυο γενικα προσφερει τρομερες δυνατοτητες σ’ολους τους τομεις... Προσφερει τη δυνατοτητα να ακουσεις με ένα κλικ οποιοδηποτε καλλιτεχνη επιθυμεις οποια στιγμη το επιθυμεις. Πολλοι στις μερες μας χρησιμοποιουν το διαδικτυο για να γινουν γνωστοι ειτε μεσω του youtube ανεβαζοντας δουλειες του, ειτε μεσω του facebook. Εν μερει βοηθαει αλλα τιποτα δεν αντικαθιστα τις live εμφανισεις... Οσο για το εξωτερικο, όταν ένα σχημα δουλευει κ δημιουργει κομματια με ελληνικο στιχο τοτε είναι δυσκολη η μεταβαση στο εξωτερικο!



Ο.U.A.A:Ετοιμάζετε κάποια δουλειά αυτή τη περίοδο;
Ι.Τ. Δωσαμε πολυ βαση στο γινει ενα προγραμμα με καλες και αγαπημενες διασκευες καλλιτεχνων που εκτιμουμε...Μας πηρε χρονο βεβαια γιατι προσπαθησαμε να δωσουμε εμφαση στην λεπτομερεια του πραγματος,στον ηχο στο στησιμο και γενικα στο τεχνικο μερος ωστε να εχει κατι απ'τον δικο μας χαρακτηρα μεσα καθε διασκευη!!Απο εκει και περα υπαρχουν ηδη τρια τραγουδια στα οποια εχω γραψει τους στιχους και την μουσικη,πηγαινω την ολη ιδεα μετα στα παιδια και το δουλευουμε ολοι μαζι.Τα συγκεκριμενα τραγουδια συντομα θα τα ακουσετε στις live εμφανισεις μας και ερχονται πολλα ακομη!!!!Πιστευω οτι το πιο σημαντικο πραγμα σε μια μπαντα ειναι να φτιαχνει δικα της τραγουδια!!

Ο.U.A.A:Τώρα το καλοκαιράκι θα κάνετε κάποια live;
Ι.Τ.
Εχουμε προς το παρον ενα live στις 21 Ιουνιου Πεμπτη στο Βελεστινο (Μαγνησιας) σε ενα πολυ ομορφο χωρο στο SUMMER GARDEN "SPELL" αλλα θα κανονιστουν ακομα παρα πολλα live...Ηδη μιλαμε με χωρους απο διαφορες περιοχες που θα παμε τον Ιουλιο και Αυγουστο σιγουρα.Χαιρομαστε παντως γιατι υπαρχει ανταποκριση και ας ειναι νωρις για το σχημα που ειναι νεο.Το πραγμα αρχιζει σιγα σιγα και ταξιδευει!!!

O.U.A.A.: Με τις υπόλοιπες τέχνες εκτός της μουσικής ποια είναι η σχέση σας?
Β.Σ.Ο Βαιου εχει καποια σχεση με την τεχνη του να πινεις μπυρα...Εκτος απ’αυτό τιποτα άλλο…
Ι.Τ. Συμφωνω με τον Βαγγελη(γέλια) και αυτο θελει τεχνη παντως χαχα

O.U.A.A.:Για την κατάσταση της χώρας ποιά είναι η θέση σας;
Β.Σ.Η κατασταση της χωρας μας είναι η χειροτερη των τελευταιων ετων...Εγω σαν μικροτερος εχω να πω πως δυστυχως με αυτά που συμβαινουν στις μερες μας μας εχουν απαγορευσει να ονειρευομαστε... Και αντι να σχεδιαζουμε το μελλον μας με χαμογελο το σχεδιαζουμε με δυστυχια μην ξεροντας τι θα μας ξημερωσει...Αυτή η χωρα διωχνει πλεον τα νεα παιδια, τα παιδια της, γιατι δεν εχει να τους προσφερει τιποτα.
Ι.Τ. Η κατασταση της χωρας ειναι ασχημη παρα πολυ δυστυχως οσα και να πω παλι δεν φτανουν,απλα σιγουρα ολο αυτο δεν ξεκινησε τωρα.Ειναι μια σειρα καταστασεων εδω και χρονια απο λαμογια πολιτικους που τα "τσεποναν" μια ζωη κατω απο το τραπεζι εις βαρος μας και ενος σαπιου συστηματος που συντηρουσε ο καθε παρτακιας βολεψακιας που εγλειφε για να μπει στο δημοσιο ενω θα πρεπε να ειναι σπιτι του,και αλλα πολλα τετοια παραδειγματα που δεν ειναι της παρουσης...Θελω να πιστευω οτι για να δωσεις μια και να ανεβεις πρεπει να πιασεις πατο και νομιζω οτι αυτη την στιγμη σε αυτη την θεση ειμαστε...Θα τα καταφερουμε ομως αρκει να ειμαστε περισσοτερο ανθρωποι με τον διπλανο μας και προς θεου οχι στις ακροτητες αυτο θελουν να δουν και αυτοι που μας εχουν στο ματι και θελουν να μας παρουν και τα σωβρακα...


O.U.A.A.: Ευκαιρία για 1 γρήγορο πινκ πονγκ.Θα μου λέτε το πρώτο πράγμα που σας ερχεται στο μυαλό.
O.U.A.A.: Αγαπημένο group/καλλιτέχνης
Β.Σ. Παυλιδης Παυλος  Ι.Τ.τρυπες Γ.αγγελακας 

O.U.A.A.: Αγαπημένη ταινία

Ι.Τ.Ο χαμενος τα παιρνει ολα  Β.Σ.Αγαπημενη επισης

O.U.A.A.: Αγαπημένoς ηθοποιός

Β.Σ.Will Smith Ι.Τ.Al pacino
O.U.A.A.: Αγαπημένo βιβλίο
Β.Σ.Ο γλαρος Ι.Τ.Ενα παιδι μετραει τα αστρα 

O.U.A.A.: Αγαπημένoς συγγραφέας/Ποιητής
Β.Σ.Ν.Καββαδιας Ι.Τ.Ν.Καββαδιας και Ν.Καζαντζακης
O.U.A.A.: Αγαπημένoς ζωγράφος 
Ι.Τ.Ο πολυ καλος φιλος μου Κωστας κομνηνος απο την ζαγορα πηλιου φοβερος καλλιτεχνης και ανθρωπος να το θυμαστε αυτο το ονομα
Β.Σ. Κανενας


O.U.A.A.: Ελλάδα
Β.Σ.ομορφη χωρα Ι.Τ.ομορφια!!
O.U.A.A.: Βόλος 
Β.Σ.Μια ομορφη πολη που μας βοηθα να εκπληρωσουμε μερικα από τα ονειρα μας…
Ι.Τ.Ενα ομορφο μερος που προσπαθει να αναπνευσει

O.U.A.A.: Μουσική 
Β.Σ.Το διεξοδο στις δυσκολες καταστασεις… Η συντροφια κ η αγαπη μας…
Ι.Τ.ολη μου η ζωη

O.U.A.A. : ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
Β.Σ.Μπυυυυυυρεςςςςςςςςς… Παρεα με τα όλα της
Ι.Τ. ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!!


O.U.A.A: Τέλεια! Υπάρχει κάτι ακόμα που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας?Ι.Τ.Να στηριζουν αυτες τις προσπαθειες οπως η δικια σας γιατι μονο ετσι θα αλλαξουν τα πραγματα προς το καλο με σωστη προσεγγιση στην τεχνη και στο πολιτισμο με ηθος και αξιοπρεπεια σε αυτο που καπου ξεχασαμε εμεις οι ανθρωποι και πρεπει να το ξαναβρουμε...

Β.Σ.Να ειναι διπλα σας!!!!

O.U.A.A.:Σας ευχαριστώ κι εύχομαι ό,τι καλύτερο καλλιτεχνικά αλλά και προσωπικά!Ι.Τ. Ευχαριστουμε και εμεις απο καρδιας για την πολυ ομορφη κουβεντα που καναμε Και οπως λεω εδω και πολλα χρονια να ειμαστε καλα και να ανταμωνουμε!!!
Β.Σ.Ευχαριστουμε πολυ για ολα καλες συνεχειες!!


Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOΚ:ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ


By Da NooL