27 Μαΐου

Τανίαrt: Edward Scissorhands ή ελληνιστί Ο Ψαλιδοχέρης


Ο Εdward (Johny Depp) είναι το ημιτελές δημιούργημα ενός επίδοξου εφευρέτη, ο οποίος δυστυχώς πεθαίνει προτού προλάβει να το ολοκληρώσει, αφήνοντας του έτσι ένα ζευγάρι ψαλίδια αντί για χέρια. O Edward ζει ολομόναχος σε μια σκοτεινή, γοτθικού ρυθμού έπαυλη, κρυμμένος και απομονωμένος από τα αδιάκριτα βλέμματα των υπόλοιπων κατοίκων της μικρής, πολύχρωμης, φωτεινής και υπερβολικά "τέλειας" πόλης, έως ότου τον βρίσκει τυχαία η Peg, πωλήτρια καλλυντικών.
Η Peg τον παίρνει σπίτι της, τον φροντίζει και του συμπεριφέρεται απολύτως φυσιολογικά. Η οικογένειά της αρχικά αντιδρά σε αυτή την ιδέα της συγκατοίκησης καθώς η υπόλοιπη πόλη σχολιάζει και κουτσομπολεύει. Σιγα-σιγά όμως ανακαλύπτουν το μεγάλο ταλέντο του Εdward να κουρεύει το οτιδήποτε: από θάμνους και φυτά, μέχρι σκύλους και τα μαλλιά των κυριών της πόλης! Γίνεται συμπαθής και ο ίδιος αρχίζει να ερωτεύεται την κόρη της Peg, Kim.
H ιστορία όμως παίρνει διαφορετική τροπή απ' τη στιγμή που ο Edward συλλαμβάνεται για απόπειρα κλοπής. Οι άνθρωποι του συμπεριφέρονται σκληρά και απάνθρωπα και αυτό το μίσος τον οδηγεί σε ανάλογη συμπεριφορά απεναντί τους. Τον μόνο άνθρωπο που αγαπά είναι η Kim, η οποία στο τέλος ανταποκρίνεται σε αυτή την αθώα ένδειξη αγάπης, προστατεύοντας τον απ' τη μανία του πλήθους που τον θέλει νεκρό. Η αγάπη αυτή καταλήγει τόσο βαθιά και έντονη ακόμα και μετά από πολλά χρόνια.
Ωραία ταινία, με έντονους και προφανείς συμβολισμούς, βασισμένη κυρίως σε μεγάλες αντιθέσεις (π.χ σκοτάδι-φως, φυσιολογικό-αφύσικο, αγάπη-μίσος κ.λ.π.) η οποία μέσα από αυτή την ιδιόρρυθμη και πρωτοτύπη ιδέα του Tim Burton άπτεται θεμάτων όπως το διαφορετικό και η αντιμετώπισή μας απέναντι σε αυτό, η αναπηρία-διαφορετικότητα και η δαιμονοποίησή της, το κουτσομπολιό, η καχυποψία και η στενομυαλιά των ανθρώπων στις μικρές και κλειστές κοινωνίες,"το Αμερικανικό όνειρο"και η επιτυχία-ευτυχία μέσω του χρήματος κ.λ.π.
Θα σας συγκινήσει, θα σας διασκεδάσει και ίσως σας βάλει και λίγο σε σκέψη...Τη συστήνω ανεπιφύλακτα!! ( αν κ νομίζω πως οι περισσότεροι την έχουν ήδη δει...)