04 Σεπτεμβρίου

Ταινίart:40 χρόνια κουρδιστό πορτοκάλι!(By Jo-Ni)

Πρόκειται για τη γνωστή ταινία επιστημονικής φαντασίας, σκηνοθετημένη από τον Στάνλεϋ Κίουμπρικ το 1971. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άντονι Μπέρτζες, επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα της βίας, είτε αυτή προέρχεται από συμμορίες είτε ακόμα και από το ίδιο το κράτος και το σωφρονιστικό του σύστημα. Αφορμή για τη δημιουργία της ταινίας στάθηκε η ιδιαίτερη έξαρση βίας κατά τη δεκαετία του 1960.
ΥΠΟΘΕΣΗ 
Μια ομάδα νεαρών επιδίδεται σε κάθε είδους βίαιη πράξη, π.χ. ξυλοδαρμούς, βιασμούς κλπ. χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, και μάλιστα φαίνεται να το διασκεδάζει. Ο αρχηγός της ομάδας – και πρωταγωνιστής- Άλεξ, μετά από ένα ατυχές συμβάν, οδηγείται στη φυλακή και εκεί λαμβάνει μέρος σε ένα σωφρονιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ως πειραματόζωο. Το πρόγραμμα αυτό, ως ένα άλλο πείραμα του Παβλόφ, αποσκοπεί στην αποβολή των βίαιων ενστίκτων μέσα από μια διαδικασία εξαρτημένων αντανακλαστικών.

Προβάλλοντας μια εντελώς σουρεαλιστική διάσταση, ο σκηνοθέτης θέλει να θέσει στους θεατές το εξής δίλημμα : είναι ηθικά σωστό να εξαλειφθεί η ελευθερία της έκφρασης, ακόμα κ αν αυτή αντίκειται στην καθιερωμένη έννομη τάξη, ή πρέπει το άτομο να αποβάλλει την βία ως φαινόμενο και έκφανση του ψυχισμού του, ακόμα και αν αυτό επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στον ίδιο;
Η ταινία, αριστοτεχνικά δομημένη, με σχήματα τραγικής ειρωνείας, δημιουργεί μια αίσθηση φαύλου κύκλου, όπου η κοινωνία τελικά παρουσιάζεται αδύναμη να αντιδράσει και να υπερβεί την έννοια της « ψυχολογίας των μαζών», η οποία απεικονίζεται ως σύνολο ομοίων αλυσιδωτών παρορμητικών αντιδράσεων.



http://www.imdb.com/title/tt0066921/