25 Οκτωβρίου

Το δέρμα που κατοικώ(La piel que habito) του Πέδρο Αλμοδόβαρ


Μετά την κατά γενική ομολογία μέτρια ταινία "Ραγισμένες αγκαλιές" ("Los abrazos rotos")o Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στο προσκήνιο με το "Δέρμα που κατοικώ".
Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια του σκηνοθέτη να δημιουργήσει μια ταινία που να κινείται σε ένα τελείως διαφορετικό ύφος από αυτό που τον χαρακτηρίζει,κάνοντας με αυτό τον τρόπο το ντεμπούτο του στο είδος του θρίλερ.


ΥΠΟΘΕΣΗ
ο Δρ. Ρομπέρ Λεντγκάρντ(Antonio Banderas), ένας διαπρεπής πλαστικός χειρουργός, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο, άφθαρτο δέρμα,ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που έπαθε η γυναίκα του,η οποία υπέστη καθολικά εγκαύματα.
Για να καταφέρει να τη σώσει,αφιερώνει πολλά χρήματα αλλά και χρόνο. Όμως αυτά δεν είναι αρκετά. Για τα πειράματά του θα χρειαστεί ακόμα τρία πράγματα: κανέναν ενδοιασμό, ένα συνεργό και ένα ανθρώπινο πειραματόζωο.Όσον αφορά το πρώτο, δεν υπήρξε ποτέ θέμα..Η Μαρίλια, η γυναίκα που τον φρόντιζε απ' τη μέρα που γεννήθηκε είναι η πιο πιστή συνεργός..Όσο για το πειραματόζωο.. ε, αυτό το αφήνω να το ανακαλύψετε μόνοι σας..!

 Απομακρυσμένη από το κλασσικό Αλμοδοβαρικό ύφος, η ταινία κινείται μεταξύ του μαύρου χιούμορ και του σουρεαλισμού, έχοντας βεβαίως και αναφορές στη σεξουαλικότητα και τη λατρεία του σώματος, δοσμένες όμως αυτή τη φορά υπογείως και όχι σε πρώτο πλάνο.


Στόχος του σκηνοθέτη είναι να καταδείξει τα όρια στην ανθρωπινη ύπαρξη, μιας κ αυτή κινείται συνεχώς σε οριακές καταστάσεις.

Λόγω της διαφορετικής γραμμής πλεύσης που ακολουθεί εδώ ο Αλμοδόβαρ, θεωρώ πως θα κατακτήσει και θα προσελκύσει μεγαλύτερη βάση του κινηματογραφικού κοινού. Η ταινία προβάλλεται ήδη από τις 20 Οκτωβρίου. Όσοι πιστοί λοιπόν, σπεύσατε!