Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

ΜΟΥΣΙΚΕΣ..aDesPotes...!

Όταν είδα για πρώτη φορά το όνομα αυτού του γκρουπ θεώρησα (λόγω και της παντελούς άγνοιας της Γαλλικής)ότι διαβάζεται ως "αδέσποτες" και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μου άρεσε και το βρήκα πολύ πρωτότυπο και "πιασάρικο"! Στη συνέχεια,κατόπιν ενδελεχούς(!) έρευνας τα βήματα μου οδηγήθηκαν στη σελίδα του Jumping fish όπου και απεκατεστάθη η αλήθεια. Το όνομα λοιπόν προφέρεται "α ντε ποτ", που στη Γαλλική αργκό σημαίνει "για τους φίλους", έκφραση η οποία χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο όταν σηκώνουν και τσουγκρίζουν τα γεμάτα κρασάκι ποτήρια τους. Προς μεγάλη μου όμως έκπληξη και ικανοποίηση σαφώς, καθώς απεδείχθη πως η αρχική μου σκέψη δεν ήταν εντελώς άσχετη,διαπίστωσα πως ο τραγουδιστής ονομάζεται Νικόλαος Αδέσποτος!

Μπήκα λοιπόν στη διαδικασία να ψάξω αν ο δημιουργός επιβεβαιώνει το όνομα του μέσω των έργων του. Και ναι! Υπάρχει πλήρης ταύτιση! Οι στίχοι και η μουσική ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα και μονότονα μοτίβα, έχουν μια έντονα ελκυστική απλότητα, ενώ ο ήχος τους θα μπορούσα να πω πως διακρίνεται από μια παιχνιδιάρικη και ίσως περιπαικτική διάθεση. Γι' αυτό άλλωστε και το τραγούδι "Στη Μαλαισίνα" από τον πρώτο τους δίσκο "Μες στο υποβρύχιο" ψηφίστηκε από το κοινό ως Τραγούδι του Μήνα (Ιούλιος 2010)για το Jumping Fish.


Από τότε το γκρουπ έχει κυκλοφορήσει και άλλα τραγούδια όπως το "Πρεζάκι του Facebook", "HAVANA LOCA" και το πολιτικά ανήσυχο "υποβρύχιο".Ακόμα ο Νικόλας Αδέσποτος έχει γράψει στίχους και μουσική στο τραγούδι "Πλημμύρες" του Πάνου Μουζουράκη.


Πρόσφατα με εξέπληξαν για ακόμα μια φορά με ένα τραγούδι τους που άκουσα στο ραδιόφωνο. Το μόνο που άκουσα ήταν ο ήχος ενός πιάνου να συνοδεύει μια φωνή. Απλά και απέριττα...Πέτυχα το σημείο του τραγουδιού που λέει"Δεν μπορείς να τα έχεις όλα, πάλι έφαγες τη φόλα..." και πηγαίνοντας στη δουλειά αμέσως άνοιξα υπολογιστή και άρχισα να ψάχνω. Και τι ευτύχημα! Έπεσα επάνω στον καινούριο προσωπικό δίσκο του Νικόλα Αδέσποτου.


Η δουλειά αυτή τιτλοφορείται ως "Όλόγυμνος" σε στίχους και μουσική του ίδιου. Ο τίτλος προκύπτει από το γεγονός ότι και τα 12 τραγούδια του δίσκου παρουσιάζονται απογυμνωμένα ενορχηστρωτικά και είναι εκτελεσμένα από φωνή συνοδεία ενός μόνο πιάνου. Στόχος του δημιουργού είναι να αναδείξει μέσω της απλότητας το βάθος και τη μελωδικότητα των τραγουδιών.Σε τέσσερα τραγούδια συμμετέχει και η Ξένια Γαργάλη, πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνιδα με εξαιρετική και ιδιαίτερη φωνή,στο πιάνο έπαιξε ο Λευτέρης Πουλιού,ενώ στα live οι aDesPotes ντύνουν κάποια ολόγυμνα κομμάτια.
Οι aDesPotes μουσικές τριγυρίζουν ελεύθερες περιμένοντας να τις συναντήσετε...Καλή ακρόαση!