Η 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας και ως εκ τούτου πρώτη μέρα της άνοιξης, έχει επίσημα κατοχυρωθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η πρωτοβουλία αυτή χρονολογείται από το 1998 οπότε και η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε αυτή την ημέρα ως Ημέρα Ποίησης. Το 2001 η UNESCO υιοθέτησε αυτή την πρωτοβουλία, καθιστώντας την πλέον ως "Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης" και αναθέτοντας στη χώρα μας την οργάνωση του πρώτου διεθνούς εορτασμού. Η υλοποίηση αυτής της ιδέας έγινε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το οποίο από τότε συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό.
Η ποίηση,αποτελεί,κατά τη γνώμη μου, μια από τις δυσκολότερες προς έκφραση και πρόσληψη τέχνες, χωρίς αυτό βέβαια να της αφαιρεί διόλου την απαράμιλλη ικανότητά της να συγκινεί και να προκαλεί βαθύτατα συναισθήματα και σκέψεις τόσο στον αναγνώστη-ακροατή όσο και στον ίδιο τον δημιουργό.
Πολλοί θεωρούν,επίσης, ότι για να αντιληφθεί κανείς το νόημα ενός ποιήματος θα πρέπει να διαθέτει υψηλό επίπεδο μόρφωσης ή κάποια εξειδικευμένη γνώση. Στα σχολεία διδάσκεται από μια εντελώς μονοδιάστατη και περιορισμένη οπτική γωνία ,κατά την άποψή μου, παρέχοντας μια και μόνη ερμηνεία του ποιήματος η οποία προωθείται ως η μόνη σωστή και η οποία πρέπει και να απομνημονευθεί, καταστρατηγώντας τους θεμελιώδεις λίθους της Ποίησης: την ατομικότητα της ερμηνείας και την φαντασία.
Για τους παραπάνω λόγους, επομένως, θεωρώ πως η ποίηση είναι και η λιγότερο δημοφιλής τέχνη και ίσως κάπως παρεξηγημένη. Παρόλ' αυτά, η χώρα μας έχει λάβει "εξ' αιτίας" της 2 Βραβεία Νομπέλ (Σεφέρης-1963, Ελύτης-1979) και έχει σαφώς γεννήσει πλειάδα πετυχημένων και άξιων εκφραστών της.
Ένας από αυτούς είναι και ο τιμώμενος στον φετινό εορτασμό και δεν είναι άλλος από τον Νικηφόρο Βρεττάκο. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα λογοτέχνη, το ΕΚΕΒΙ αφιερώνει την φετινή Ημέρα Ποίησης σε αυτόν και το έργο του, προωθώντας αφίσες με επιλεγμένα δείγματα από τη συγγραφική του συλλογή σε σταθμούς του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. ( Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρατίθεται το σχετικό Δελτίο Τύπου: http://www.ekebi.gr/ )
Συνάμα, η Εταιρεία Συγγραφέων, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και η αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός έχουν προαναγγείλει εκδηλώσεις με αναγνώσεις ποιημάτων αλλά και με πορεία διαμαρτυρίας, με σύνθημα «Όχι άλλη μια διαμαρτυρία, αλλά μια ΑΛΛΗ διαμαρτυρία».
Η μέρα ενδείκνυται για να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά σε αυτόν τον φανταστικό και μαγικό κόσμο της ποίησης και να αφεθούμε με τις αισθήσεις μας ανοιχτές σε αυτό το περίεργο παιχνίδι λέξεων, εικόνων και ιδεών. Γιατί τι άλλο άραγε είναι η ποίηση?
Ο φόβος του ακροβάτη
Θανάσης Κωσταβάρας
«Τι είναι επομένως η ποίηση»
Μη με ρωτάτε τι είναι η ποίηση.
Πέστε μου μόνο τι θα ‘ταν η ζωή
δίχως αυτή.
Μιλάω για μένα βέβαια πάντα.
Αν και τι θα ‘ταν ο κόσμος ολόκληρος.
Δίχως τ’ όνειρο, δίχως την κρυφή ελπίδα για φυγή μέσα απ’ τ’ όνειρο.
Δίχως το άλλο πρόσωπο του χρόνου, την άλλη φωνή.
Δίχως την αυταπάτη ακόμα
πως πάντα ήμασταν φωτεινοί
πως δεν είμαστε για πάντα κλεισμένοι
μέσα σε με μια τυφλή, σε μια απελπισμένη
σε μια δίχως νόημα τέλος αναμονή.
(Άραγε θα μπορέσουμε να συναντήσουμε κάποτε
τη μακρινή χώρα απ’ όπου πριν τη γέννησή μας
εξορισθήκαμε;
Αυτή η ακοίμητη νοσταλγία
αυτή η οδυνηρή περιπλάνηση για την αναζήτηση της χαμένης
πατρίδας μπορεί να είναι η ποίηση.)